KOHO-hanke
Kohtaamisosaamista hoivakoteihin (KOHO), tukee muistisairaiden hyvää hoitoa Pirkanmaan hoivakodeissa
Hankkeelle on myönnetty ESR+ rahoitus 11/2024-5/2027, jonka myötä Pirkanmaan Muistiyhdistyksen, Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun asiantuntijat jalkautuvat pirkanmaalaisiin hoivakoteihin ja kehittävät yhdessä ammattilaisten kanssa muistisairaiden ihmisten kohtaamista.
Pirkanmaan Muistiyhdistys on 35-vuotisen toimintansa aikana kouluttanut sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sekä suurta yleisöä muistisairauksiin ja sairastuneiden kohtaamiseen liittyvissä asioissa. Muistiyhdistys lähti muutama vuosi sitten koordinoimaan hoivakotiverkostoa ja kutsuu säännöllisesti koolle Pirkanmaalla toimivien hoivakotien henkilöstöä. Näiden tapaamisten pohjalta Muistiyhdistyksessä syntyi ajatus kehittämishankkeesta, joka nyt käynnistyi yhteistyöhankkeena.
Suurin osa ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevista iäkkäistä ihmisistä sairastaa pitkälle edennyttä muistisairautta, kuten Alzheimerin tautia. Muistisairaiden ihmisten hoito on vaativaa ja ammattilaisilla tulee olla riittävästi tietoa ja osaamista elää muistisairautta sairastavien ihmisten rinnalla. Tietoa hyvästä hoidosta ja hoidon kehittämiskohteista on karttunut Tampereen yliopiston Gerontologian tutkimuskeskuksen tutkimuksissa, mutta usein haasteena on uuden tutkimustiedon saaminen sitä tarvitsevien ammattilaisten käyttöön. Tämä hanke mahdollistaa tutkimustiedon jalkautumisen hoivakotien arkeen.
Tampereen ammattikorkeakoulu vastaa uuden hankkeen koordinoinnista. Hankkeen päätavoitteeseen, kohtaamisosaamisen lisäämiseen, pyritään jokaisessa hoivakodissa tapahtuvan yksilöllisen kehittämisen sekä kaikille yhteisten toimintamuotojen kautta. Hyviksi havaittujen toimintatapojen leviämistä laajemmalle lisätään alueellisilla ja valtakunnallisilla koulutuksilla. Hankkeen konkreettiset toimenpiteet liittyvät monilta osin kokemukselliseen oppimiseen ja konkreettiseen tekemiseen. Ikääntyneiden hoitoon kohdistuva hanke on hieno lisä Tamkin sosiaali- ja terveysalan osaamisyksikön toimintaan.
Hankkeessa vahvistetaan hoivakotien työntekijöiden ymmärrystä hoivakodista vanhojen ihmisten viimeisenä kotina, ja tuetaan työntekijöiden valmiuksia kohdata muistisairautta sairastavat asukkaat pitkän elämän eläneinä yksilöllisinä persoonina. Myös ammattilaisten omaa jaksamista ja voimavarojen hyödyntämistä tuetaan. Emme ole menossa hoivakoteihin viemään valmiita ohjeita tai arvioimaan toimintatapoja, vaan tarkoituksemme on ensisijaisesti herättää pohtimaan tekemisen tapoja, kertoa ammattilaisille uusimmista tutkimustuloksista ja toimia tukena juuri siinä, missä kukin hoivakoti kokee tukea tarvitsevansa.