Yksinäisyydestä yhteyteen

Yksinäisyydestä yhteyteen - hanke toimi vuosina 2022-2024. Sen tavoitteena oli vähentää ja ennaltaehkäistä yksin asuvien muistisairaiden yksinäisyyttä ja vahvistaa heidän sosiaalista verkostoaan yksilö- ja ryhmätoiminnan avulla sekä lähipiiriä tukemalla. Toimintaa rahoitti Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA). Hanke järjesti toimintaa Tampereella, Ylöjärvellä ja Lempäälässä. Kohderyhmään kuuluvat muistisairaat pyrittiin tavoittamaan heti sairauden alkuvaiheessa. Hankkeessa toimi edellä mainittujen kuntien lisäksi yhteistyökumppaneina Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen seudun ammattioppilaitos ja Itä-Suomen yliopisto.

Yksinäisyys koskettaa kaikenikäisiä. Joskus se voi olla pysyvää tai liittyä johonkin tiettyyn elämäntilanteeseen. Yksin asuvien ja muistisairaiden osuus kasvaa iän myötä. Valtioneuvoston raportista (2018) käy ilmi, että esimerkiksi 80 vuotta täyttäneistä lähes 70 % asui yksin. Ikääntyneistä jopa joka kolmas kokee olevansa yksinäinen.  Yksin asuvien määrä kasvaa erityisesti kasvukeskuksissa, kuten Tampereella ja ympäryskunnissa. Yhdistyksen toteuttaman kyselyn (5/2020) mukaan 78 % yksin asuvista muistisairaista koki itsensä yksinäiseksi.  

Yksin asuvat muistisairaat ovat erityisen haavoittuva ryhmä. Tutkimusten mukaan muistisairauden myötä sairastuneen sosiaalinen verkosto saattaa ohentua ja ystävät kaikota. Muistin heikentyminen lisää yksinäisyyttä ja yksinäisyys muistin heikkenemistä. Pirkanmaan Muistiluotsin toiminnassa on havaittu, että muistisairaan osallistuminen edellyttää samassa taloudessa asuvan omaisen vahvaa kannustusta ja rohkaisua. Hanke helpotti yksin asuvien osallistumista toimintaan.