Toiminta

Hankkeen alussa toteutetaan sähköinen kysely toimintaan osallistuvien työntekijöiden kohtaamisosaamiseen liittyen. Sama kysely toistetaan hankkeen lopussa, jotta voidaan arvioida toiminnan vaikutuksia. Lisäksi hankkeessa kehitetään havainnointityökalu, jolla henkilöstö voi seurata kohtaamistilanteiden toteutumista hoivakodeissa. Työkalu rakennetaan yhteistyössä hoivakotien edustajien kanssa ja se pilotoidaan ennalta sovituissa yksiköissä.

Hankkeen toiminta käynnistyy  yhteistyökumppanina toimivien hoivakotien tiloissa tapahtuvilla työpajoilla, joissa keskustellaan henkilöstön arvoista ja vahvuuksista sekä niiden hyödyntämisestä omassa työssään. Arvokeskustelut toteutetaan kahden työpajan sarjoina ja ensimmäiset työpajat ovat helmikuussa 2025.

Kyselyn ja arvokeskustelujen jälkeen kohtaamisosaamisen kehittämistä jatketaan työyhteisölähtöisillä kokeiluilla tai draamatyöpajoilla kevään 2025 aikana. Hankkeessa järjestetään hoivakotien ammattilaisilta nousseiden osaamistarpeiden mukaisesti  muistisairauksiin ja muistisairaiden henkilöiden kohtaamiseen liittyviä koulutuksia. Ne toteutetaan kaikille avoimina webinaareina, joista ensimmäinen webinaari järjestetään 1.4.2025 klo 13-15.

Hankkeen työntekijät kehittävät yhteistyössä hoivakotien ammattilaisten kanssa kohtaamisosaamisen KOHO-passin. Se on digitaalinen työkalu, jolla voi testata kohtaamisosaamiseen ja muistisairauden oireisiin liittyvää tietämystään. Lisäksi hankkeen tuotokset kootaan digitaaliseksi Kohtaamisen työkalupakiksi, joka on passin tavoin Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n sivuilla avoimesti saatavilla. Kohtaamisen työkalupakki sisältää oppimateriaalia ja hankkeessa kehitettyjä työkaluja ja toimintamalleja, joiden avulla lisätään yksilöllisten, monimuotoisten ajasta ja paikasta riippumattomia jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia.  Hankkeen loppupuolella levitetään kehitettyjä hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja erilaisissa tapahtumissa ja kanavissa. 

 

Hoitajat työssään hoivakodissa.